Op enkele dagen tijd hebben we vorige week de tuin van Dirk en Christina getransformeerd in een eetbaar paradijs. Elke morgen stonden we met een tiental enthousiastelingen klaar om dit project aan te pakken: gravers, planters, koks, vijzendraaiers, palenstoempers, vijverleggers, loodgieters, electriciens, voedselbossers, … noem maar op!

De eerste grote missie was het graven van de vijver in het midden van de tuin, dankzij een zeer zanderige grond was dit op een paar uurtjes geregeld. Na verdere aanleg en beplanting van de oevers van de vijver, het aansluiten van een pompsysteem, het aftappen van de regenwaterafvoer, doet de vijver nu dienst als regenwateropslag. Zonder breekwerken wordt het water in het huis gepompt en ingezet waar nodig (voornamelijk wc’s en wasmachine).

Daarnaast werd er veel gras afgeplagd, bedden klaargemaakt en uiteindelijk ingeplant! We plantten een overdaad aan vaste planten, struiken, bomen en klimmers aan. Een kleine selectie uit het aanbod: laagstam appel en peer, een mirabel, een vijg, akebia-klimmers, tay-bes, hop, zwarte bes, rode bes, stekelbesjes, vaste selder, knolspirea, hemelsleutels, bonenkruid, pimpernel, venkel, …

Om het regenwater gemakkelijk in de vijver te krijgen bouwden we een aquaduct dat daarnaast ook dienst doet als klimconstructie én insectenhotel/voedertafel voor vogels. Met de restjes hout werd er een prachtige bank gemaakt zodat het groeiproces van dit eetbare stukje groen vanaf nu dagelijks geobserveerd kan worden door een trotse Dirk en Christina, samen met hun nieuwe bewoners: een koppel eenden!

Bedankt aan allen om dit mogelijk te maken!!! De Mier-crew, vzw Mier, vzw Umami, vzw Houdbaar, … !